Hogyan válaszuk ki a megfelelő tábort gyermekünk számára?

 

 

 

 

A gyerekek már alig várják, de a szülőknek fejtörést okoz a közelgő nyári szünet. Már csak néhány hetünk maradt, hogy a gyerekeknek tartalmas, koruknak és érdeklődési körüknek megfelelő tábort válaszunk.

Milyen szempontok alapján válaszunk?

    1. Vegyük figyelembe, mit szeretne a gyerek, beszéljük meg, döntsünk közösen. A gyerekek érdeklődési köre gyorsan változik, a beszélgetések során kiderülhet, hogy olyan dolog is érdekelheti, amire nem is gondoltunk. A legnagyobb előnye, ha bevonjuk a döntési folyamatba, hogy sokkal nyitottabb lesz a tábor felé és várni fogja azt.
    2. A nyári tábor az egyik legalkalmasabb arra, hogy új dolgokat kipróbáljanak, megtapasztaljanak. Lehetőséget adhatnak arra, hogy a gyerekek azzal foglalkozhassanak, amit szeretnek. Ez nemcsak abban segít, hogy jobban megismerjenek egy-egy számukra érdekes témát, hanem az örömmel végzett feladatok biztosítják, hogy feltöltődjenek, pihenjenek.
    3. Ne kényszerítsük olyan táborba, amely bár jól fog jönni, de nem örömmel mennének. (Matematika vagy iskola előkészítőbe akkor küldjük őket, ha ezt ők is szeretnék). A nyár szükséges, hogy a tanévet kipihenjék és gyerekként olyan dologgal foglalkozzanak, amit igazán kedvvel csinálnak.
    4. Fontos, hogy a gyerekek szabadban is töltsenek időt, ha erről nem találunk információt a tábor leírásában érdemes rákérdezni.
    5. Amennyiben gyermekünknél valamilyen érzékenység áll fenn, allergiás vagy speciális bánásmódot igényel, kérdezzünk rá, tudják-e vállalni, megtudják-e oldani kéréseinket. Így elkerülhető a gyermek részéről a csalódottság, szülői részről pedig a bosszúság és akár anyagi veszteség is.

Ha ezeket a szempontokat figyelembe vesszük, biztosak lehetünk, hogy egy vidám, tartalmas és emlékezetes nyárnak nézhetünk elébe.

 

Legyen vidám a nyár!